Zodra op vrijdag- en zaterdagavond de zon ondergaat, vertonen we op twee verschillende schermen verschillende verrassende films achter elkaar. Zo kun je altijd kiezen. Zaterdag overdag hebben we ook leuke dingen voor je in petto, zoals muziek, zonsondergang-gesprekken met filmmakers, een workshop, filmquiz, tafeltennis… en verder: gewoon relaxen. Digital detoxen. Nog meer woorden-met-een-x-en. Nixen. Hadden we al gezegd dat er een strandje is? Op zondagochtend gaan we lekker uitslapen, naar nog wat livemuziek luisteren en kun je blijven hangen tot een uur of drie.

Het programma wordt ingevuld aan de hand van twee thema’s. Het eerste thema is De Millennial. Wat bezielt onze generatie toch, met die prestatiedruk, keuzestress en andere problemen? Wat moeten wij toch met ons leven! Hebben onze ouders zachte eieren van ons gemaakt? Het tweede thema is Stad vs. Natuur. Hoe wordt het leven in de stad en op het platteland weergegeven in films? En wat zegt dat over ons?

Check hieronder het blokkenschema, met daaronder meer informatie over de films en dáár weer onder wat we alvast bekend willen maken van de rest van het programma.
 
Blokkenschema Nachtkijkers Openlucht Filmfestival
 
 

Films

 

 
 

The Florida Project

Still uit The Florida Project te zien op het Nachtkijkers Filmfestival

De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven. Daarbij redt Moonee zich verder prima. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden, totdat het echte leven Halley inhaalt en ze de harde realiteit onder ogen moet komen. The Florida Project (Sean Baker) is een zomerse film vol tegenstrijdigheden die je niet mag missen.

The Guardian: ***** “It all adds up to another superbly sympathetic portrait of marginalised experience from a film-maker whose great triumph is that he never feels like a tourist. This is Moonee’s world, and for a couple of hours at least, we are privileged to live in it.”

Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling

 

 
 

oh boy

Still uit Oh Boy te zien op het Nachtkijkers Filmfestival

Oh Boy (Jan Ole Gerster, ook wel: A Coffee in Berlin) is een komische zwartwitfilm over een dag uit het leven van de jonge Niko Fischer. Vooralsnog heeft hij bitter weinig bereikt in zijn leven. Hij leeft met de dag, rondzwervend door Berlijn. Tot alles op een ochtend écht misloopt. Met zijn vriendin krijgt hij ruzie, zijn vader zet de financiële steun stop en ook het dagelijkse ritueel van een lekkere kop koffie wordt hem ontnomen. Hoe moeilijk kan het zijn om juist in Berlijn een kopje te vinden?

NRC Handelsblad: **** “Perfect portret van twintigers in Berlijn. Oh Boy beslaat slechts 80 minuten en elke minuut daarvan is perfect. Zo’n frisse, directe film over het Berlijnse stadsleven is sinds Lola Rennt niet meer in de bioscoop te zien geweest.” 

Duits gesproken met Nederlandse ondertiteling

 

 

 

INDEPENDENT BOY

Still uit Independent Boy - te zien op Nachtkijkers FilmfestivalIn deze hip esthetische documentaire kan regisseur Vincent Boy Kars de besluiteloosheid van zijn getalenteerde, maar bankhangende vriend Metin niet meer aanzien en neemt hij een maand lang de regie over zijn leven. Metin weet zich geen raad met zichzelf. Zijn vrienden zien hem als slim en creatief, maar volgens hen zet hij zijn troeven niet in. Independent Boy laat ons nadenken over wat een succesvol leven inhoudt. Wat betekent het om het uiterste uit jezelf te halen? En zijn we dat eigenlijk verplicht?  

Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling

 

 

 

Out of Nature

Still uit Out of Nature - te zien op het Nachtkijkers Filmfestival

Out of Nature (Ole Giæver, 2014) is een humoristisch kijkje in het onrustige brein van dertiger Martin, die niet zo goed weet wat hij wil, behalve dan dat het niet is wat hij nu heeft. Tijdens een weekendje alleen in de natuur ziet hij zijn sleurvolle bestaan onder ogen. 

Dit droogkomische, Noorse neefje van Into the Wild wordt geprogrammeerd in samenwerking met het Noordelijk Film Festival.

NRC: **** “Een mannenbiecht uit de school van Ingmar Bergman gekruid met humor.”

Noors gesproken met Nederlandse ondertiteling

 

 

 

Vincent

Still uit Vincent, te zien op het Nachtkijkers Filmfestival

In tegenstelling tot velen van ons weet de idealistische, Vlaamse hoofdpersoon uit Vincent (Van Rompaey, 2016) heel goed wat hij wil: een een ecologische revolutie ontketenen. En daarvoor is hij bereid heel erg ver te gaan…

Deze film wordt geprogrammeerd in samenwerking met het Noordelijk Film Festival.

Nederlands en Frans gesproken met Nederlandse ondertiteling

 

 

 

Trainspotting

Still uit Trainspotting, te zien op het Nachtkijkers Filmfestival

Zonder aankondiging blies Danny Boyle’s Trainspotting in 1996 de wereld omver, met zijn tamelijk plotloze aaneenschakeling van duizelingwekkende shots vol drugs, Schotse slang, popmuziek, hallucinaties en ranzigheid. Het relaas van vier toegewijde junkies tegen de burgerlijkheid van het grote-mensen-leven was zonder weerga de film van het jaar. Nu, in 2018, willen we deze klassieker graag nog eens op het grote scherm zien, bleek uit de poll op Facebook. Dat gaan we doen dus!

NRC: “Vooral tijdens het plotloze en exuberante eerste deel van Trainspotting kun je alleen maar denken dat je zit te kijken naar de film van het jaar, een Clockwork Orange voor de MTV-generatie.”

Engels gesproken met Engelse ondertiteling

 

 

 

Hunt for the Wilderpeople

Still uit Hunt for the Wilderpeople, te zien op het Nachtkijkers Filmfestival
Ricky is geen makkelijke jongen, maar krijgt van Jeugdzorg nog één kans bij een gastgezin in de Nieuw Zeelandse bush. Een grote omslag voor Ricky, fan van Tupac en witte gympen. Wie regisseur Taika Waititi’s vampierenfilm What we do in the shadows gezien heeft, weet: dit wordt hilarisch. Hunt for the Wilderpeople (2016) was publieksfavoriet op vele internationale festivals, maar haalde om een of andere reden de Nederlandse bioscopen niet. Zonde! Bij Nachtkijkers kijken we deze vrolijkstemmende film met zijn allen op zaterdagavond, als afsluiter van het filmfestival.

The Guardian: **** “A big-hearted picture full of small, understated moments of magic, the New Zealand-based comedy-drama Hunt for the Wilderpeople is an off-kilter charmer. ”

Engels gesproken met Engelse ondertiteling

 

 

 

Shortcutz selectie

Logo van Shortcutz Amsterdam, partner van het Nachtkijkers Filmfestival
Shortcutz is hét wereldwijd platform voor korte films, erop gericht om nieuw talent te promoten en up-and-coming filmmakers en gevestigde makers met elkaar in contact te brengen. Elke dinsdag kun je bij Shortcutz Amsterdam nieuwe shorts kijken en makers ontmoeten. Speciaal voor Nachtkijkers maakt Shortcutz Amsterdam een selectie van bijzondere korte films van over de hele wereld, passend bij de thema’s ‘De Millennial’ en ‘Stad vs. Natuur’. Er is een Shortcutz-blok op vrijdag en op zaterdag met elk een eigen selectie van films, variërend van kunstzinnige animatie tot ongemakkelijk drama.

In verschillende talen gesproken met Engelse ondertiteling

 

 

 

New Noardic Wave

Logo van New Noardic Wave, partner van het Nachtkijkers Filmfestival
New Noardic Wave is het nieuwe platform voor Friese film- en mediamakers met als doel het Friese filmklimaat te stimuleren. Een filmfestival in Friesland zonder New Noardic Wave is dus bijna niet in te denken! Daarom vertonen wij samen met hen een aantal films van Friese makers. Hieronder vallen niet alleen een aantal van de beste 48 Hour films, maar ook de filmpjes die op de Dag van het Wad onder leiding van NNW gemaakt zijn. Ook zullen ze op zaterdag vanaf 19:30 zonsonderganggesprekken met Friese filmmakers leiden op het strand van de camping. Kom vooral luisteren en meepraten!

 

 

 

Video art van Louis Oetelmans

Still uit Muren van Illusies, videokunst van Louis Oetelmans, te zien op het Nachtkijkers Filmfestival
Sinds een paar jaar is Louis Oetelmans bezig met het maken van korte experimentele films. Daarvoor werkte hij vooral met olieverf en fotografie. De twee films die hij bij Nachtkijkers laat zien, zijn gemaakt in samenwerking met NothingBeatz, een jonge sounddesigner uit Leeuwarden. De eerste film, De Muren van Illusies (waaruit de still hierboven komt) is een soort eerbetoon aan plekken in de openbare ruimte waar iedereen posters en affiches kan plakken. Een verschijnsel dat langzaam uit ons straatbeeld aan het verdwijnen is. De tweede film, The Windmill, wil gedachten en hersenspinsels verbeelden die je kunt hebben bij het kijken naar een windmolen in het landschap. Deze bijzondere, kleurrijke videokunst vormen een prachtige opmaat naar Trainspotting. Louis Oetelmans zal aanwezig zijn bij Nachtkijkers om zijn eigen films te presenteren.

 

 

 

Twee shorts uit het Noorden

Still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig, te zien op het Nachtkijkers Filmfestival
De titels houden we nog even geheim, maar op vrijdagavond vind je bij de East Cinema twee bijzonder vette korte films van jonge filmmakers uit het Noorden van het land. De eerste is een droogkomisch verhaal van Joren Molter dat zich afspeelt in een klein dorp in Groningen. De tweede is een lichtelijk absurde komedie van het jonge, Friese filmcollectief Natte Haring. De regisseur zal aanwezig zijn bij de zonsonderganggesprekken van New Noardic Wave.

Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling

 

 

 

Programma

Tim Alpherts

Tim Alpherts in een weiland - de presentator van het Nachtkijkers Filmfestival

Dit is Tim Alpherts in een weiland. Tim is film & game geek, TEDx-talker, millennial pur sang en aanstormend comedian. Met laatstgenoemde won hij op het Groninger Studenten Cabaret Festival de persoonlijkheidsprijs. En hoe lucky zijn wij: Tim komt met zijn fantastische persoonlijkheid het Nachtkijkers Filmfestival presenteren! #zinin

 

 

De Millennial Game Show

De grote millennialshow - zaterdag op het Nachtkijkers Filmfestival
Al voor de tweede maand geen gebruik gemaakt van je Onefit abo? Nog steeds elke maand een afschrift van de DUO? Niet de HiPo die 80k binnenharkt, waardoor je vast zit in je veredelde studentenkamer, niet de vegan, gluten-free, biologische producten in de Appie kan veroorloven, ergo deel uit maakt van het klimaatprobleem, ondertussen niet durft op te stappen om op zoek te gaan naar geluk, want welke Tinder-date valt er nou op een uitkeringtrekkende loser? Wat kan je wel?!

Hipster of Millennial klinken ons als scheldwoorden in de oren, maar stiekem durven we toch niet echt out of the box te leven. We willen gewaardeerd worden voor wie we zijn, maar accepteer jij je eigen nasty habits, tekortkomingen en love handles eigenlijk wel? Oftewel, durf jij je imperfecties te erkennen, omarmen en te vieren? Doe mee aan de Millennial Game Show! Wing en Daan, aka Wingman en GoedGedaan, zullen jou zaterdag vanaf 13:00 spelenderwijs leren om je angsten te overwinnen en meer schijt te hebben aan haters en dat stemmetje in je hoofd. F*ck it! Geef toe aan je FOMO, want bijzijn is meemaken!

De Millenial Game Show wordt gegeven in het Nederlands
 

 

DELORE


De driekoppige, semi-akoestische band DELORE uit Leeuwarden geeft Nederlandstalige muziek weer een fris karakter: dromerige sferen, fluweelzachte zang en een meervoud aan glasheldere gitaarpartijen. Op Nachtkijkers speelt DELORE een kersverse set met diepgravende teksten met een knipoog naar de gedachten en verlangens van singer-songwriter en frontvrouw Liza Bloem. DELORE speelt vrijdag om 19:45.

 

 

B and the Epics!


B and the Epics is ontstaan uit de jazz/soul band The Detroit Doctors en de rockformatie The Lucky Few. De muziek die de band speelt wordt afgestemd op het publiek en het tijdstip waarop ze spelen: jazzy als het moet en rock als het kan! B and the Epics speelt zaterdag vanaf 12:30.
 

 

Ard Zacht


Met roots in singer-songwriter en indie, is Ard Zacht in recente jaren steeds meer gedoken in poëzie en experimentele electronica. Tegenwoording draait zijn muziek om creatieve combinaties van tekst (in al haar verschillende vormen) en muziek met verhalende en intieme live shows tot gevolg. “Ik ben enorm geïnspireerd geraakt door hoe een van mijn helden, Spinvis, omgaat met tekst. Dat wil ik graag combineren met de bijzondere geluiden die ik tegenkom in de electronische muziek van onder meer Four Tet, of Ryuichi Sakamoto.”
 

 

Evgenija Chanchalova & Damjan Milanovski


Evgenija Chanchalova is derdejaars studente Jazz aan Codarts Rotterdam en daarnaast freelance zangeres. Haar bijzondere stem komt het best tot zijn recht in een mix van jazz, soul en pop, genres die ze graag samenbrengt tot iets nieuws en unieks. In Macedonië, waar ze vandaan komt, is Evgenija een bekendheid te noemen, wat ooit begon met haar deelname aan de Macedonische Idols. Op Nachtkijkers wordt ze op gitaar begeleid door de eveneens Macedonische Damjan Milanovski, een indie gitarist en singer-songwriter die hoopt ooit die ene hit te schrijven die iedereen zal onthouden.

Evgenija: “We are looking forward to play for you to calm your spirit with nice songs and colors on the Sunday afternoon!”

Evgenija en Damjan spelen zondag om 13:00. Als dat geen ontspannen zondagochtend wordt…!
 

Blijf op de hoogte:
Facebook
Instagram